jsgcikkek : Gyilkosok gyilkosai: az antioxidnsok |
Gyilkosok gyilkosai: az antioxidnsok
2008.06.05. 10:18
A mai kor embere a kedveztlen krnyezeti hatsok s egszsgtelen letmdja miatt fokozottan rszorul a termszetes vdelmi rendszernek erstsre.
Gyilkosok gyilkosai: az antioxidnsok
Szervezetnk "rozsda elleni" vdelme
A mai kor embere a kedveztlen krnyezeti hatsok s egszsgtelen letmdja miatt fokozottan rszorul a termszetes vdelmi rendszernek erstsre. Ennek egyik egyszer s hatkony mdszere a jl sszelltott trend.
rtalmas szabad gykk
A fldi let alapja a tpanyagok "elgetse", amelynek sorn bonyolult folyamatokon keresztl a tpllk felhasznlhat sszetevi oxignnel egyeslnek, hasonl mdon, csak lassabban, mint ahogyan a klyhban ropog tz "megemszti" a ft. gy trtnik az emberi szervezetben is - mutatott r a Tpllkozsi Akadmin tartott eladsban dr. Br Gyrgy professzor, tpllkozstudomnyi szakrt. E folyamatok sorn nemkvnatos mellktermkknt rendkvl erteljes oxidl hats kmiai anyagok keletkeznek, amelyek krosthatjk a sejteket, szerveket, testszveteket, ezrt hatkony vdekez rendszer dolgozik gyors hatstalantsukrt. E kmiai anyagokat reaktv oxign fajtk (ROS) nven foglaljk ssze. Kzjk tartoznak az n. szabad gykk, pldul a szuperoxidgyk, amely a lgzs sorn az oxignmolekulbl szrmazik s az n. hidroxilgyk, ami a szvetekben lejtszd gyulladsos reakcik sorn keletkezik. A ROS, illetve a szabad gykk keletkezst fokozza a dohnyzs, a kimert trning, egyes gygyszerek, gyulladsok, a krnyezetbl az ibolyntli s radioaktv sugrzs, a lgszennyezs, pldul a nitrogn-dioxid s az zon. Amennyiben a szervezet vdekezse valamilyen okbl nem kielgt, ezek az agresszv molekulk elsegtik a lgti, a szv- s rrendszeri betegsgek, a rosszindulat daganatok, a szrke hlyog s ms betegsgek kialakulst, gyorstjk az regeds folyamatt.
Frisst, erst nvnyek
A kezdetben szerzett tapasztalatokat tudomnyos vizsglatokkal altmasztva kiderlt, hogy mindennapi tpllkunkban szmos olyan alkotrsz van, amely kpes ersteni a megszokott lettani funkcikat, hatkonyabb tenni a szervezet vdekezrendszernek mkdst. Ilyen alkotrszek az antioxidnsok: tokoferolok (E-vitamin), az aszkorbinsav (C-vitamin), a karotinoidok kztt fknt a bta-karotin, a likopin, a sokfle flavonoid, s a nem flavonoid fenolok. Ezek az anyagok jellemzen zldsg- s gymlcsflkben tallhatk, rendszerint kombinltan - mutatta be Horvth Gabriella dietetikus.
A nvnyi hatanyagok (fitonutriensek) javtjk az immunvlaszt, puszttjk a rkos sejteket, vrusokat, baktriumokat, gombkat. Kpesek kijavtani a DNS-ben a dohnyzs vagy ms mrgezs miatt bekvetkezett krosodst, megvltoztatjk az sztrogn-, sznhidrt-, vrzsr- anyagcsert. Legismertebbek a flavonoid vegyletek, amelyek kedvez hatsukat egyb antioxidnsokkal (A-, C-, E-vitamin) egytt fejtik ki. Legkedvezbb, ha ezeket termszetes forrsbl, vltozatosan sszelltott trendbl kapja meg a szervezetnk. Az egszsges letvitel s napi 400-600 gramm zldsg, gymlcs, gymlcsl fogyasztsa segthet a leggyakoribb betegsgek, pldul a szv- s rrendszeri elvltozsok, bizonyos rkfajtk, az idskorral jr betegsgek, pldul a szrke hlyog, s esetleg a demencia kockzatnak cskkentsben is. A nvnyi hatanyagok legtbbje sznes vegylet, gy a nvny szne utalhat a benne lev hatanyagra.
Sokszn antioxidnsok
A karotinoidok elssorban a srga s piros gymlcskben s zldsgekben tallhatk meg, pldul a srgarpa, a srgabarack, a slt tk, a narancs s a mandarin is tartalmazza. Vdhatsuk van a daganatok ellen, cskkentik az rszklet kialakulst, E-vitaminnal egytt vdhatsuk van a szrke hlyog kialakulsval szemben is, cinkkel egytt pedig cskkentik a fertz s allergis betegsgekre val fogkonysgot is. A likopin a paradicsomban s a grgdinnyben tallhat meg. A C-vitaminban gazdag csipkebogy s a homoktvis is sok karotinoidot is tartalmaz. A flavonoidokat a lila s a vrs gymlcsk (pldul a ckla, a fekete szeder, a fekete ribizli), tartalmazzk nagyobb mennyisgben, de fellelhetk ms szn gymlcskben, zldsgekben is (pldul a hagymban, fokhagymban, almban, az szibarackban s a paprikban). Daganat elleni, immunitst javt, rszkletet megelz, fertz betegsgek elleni, regedst ksleltet hatsukat is bizonytottk mr. A hamistatlan, igazi kkszlbl kszlt vrs bor is sok flavonoidot tartalmaz. A thiol antioxidnsokat tartalmaz, zld szn nvnyek (pldul a kposzta, a kelkposzta, a karfiol, a karalb, a zeller, a petrezselyemgykr, a torma, a retek s a brokkoli) ers daganatmegelz hatsak. Szmos gygynvny is tartalmaz antioxidns hatanyagot, pldul a ginzeng gykr s a mriatvis.
Jtkony finomsgok
A zldsgek, gymlcsk bsgesen tartalmaznak sokfle vitamint, svnyi anyagot, rostokat, klnbz hatanyagokat. gy kiemelkeden fontos rszei mindennapi trendnknek. Nzznk egy-kt fitonutrienst kzelebbrl! A shitake gomba daganatellenes, vrzsrt cskkent hatsa van, nveli a fertzsekkel szembeni vdekezkpessget, vrusok, baktriumok, gombk, egyb parazitk ellen is hat, az AIDS-esek szmra is jtkony hats.
Az fonyban, az egyb bogys gymlcskben s a teban lev flavonoidok segtenek a vrcukorszint szablyozsban. Mrtkkel a magas flavonoid tartalm vrsbor s csokold is beilleszthet az trendbe, hiszen nemcsak pszichsen s szocilisan (mondjuk egy j trsasgban elfogyasztva) oldja a stresszt, hanem sszettele miatt is. A szja hasfog, vrzsrcskkent, daganatellenes s oszteoporzis cskkent hats. A mz antimikrobilis hatsnak ksznheten segt a sebgygyulsban. A zldteban tallhat antioxidns anyagok, az n. atekinek hatssal vannak a zsranyagcserre, jtkonyan befolysoljk a vr ssz-, illetve LDL-koleszterin szintjt s a trigliceridszintet. A zldtea fogyasztsa cskkentheti a magas vrnyomst, a szv- s rrendszeri daganatos megbetegedsek kialakulst. Kedvez a szj egszsgnek megrzsben is a baktrium- s vrusellenes hatsa miatt. Gyorstja a zsrgetst, gy jelents szerepe van az elhzs elleni kzdelemben.
Kiss va HziPatika.com 2008. jnius 3.
|