Tápanyagszükséglet a szoptatás alatt
2008.07.29. 08:32
A szoptatás alatt nagyobb a tápanyagszükséglet, mint terhesség idején.
Tápanyagszükséglet a szoptatás alatt
A szoptatás alatt nagyobb a tápanyagszükséglet, mint terhesség idején. Ha az anya
megfelelően táplálkozott a terhesség alatt, akkor az energiatartaléka, zsírformájában részben
fedezi a megnövekedett szükségletet. Ezen zsír felhasználása, a terhesség alatti víz-
visszatartás kiürülése, a méh involúciója súlycsökkenéshez vezet szülés után. Tájékoztassuk
az anyákat arról, hogy megfelelő étrend szükséges a tejelválasztás fenntartásához, nehogy a
tápanyagraktáruk kiürüljön. Különösen figyelmet kell fordítani a fehérje-, a kalcium- és a
vitaminbevitelre.
Ha a terhességben a javasolt energiabevitel megtörtént, akkor a tejelválasztás első 6
hónapjában átlagosan 2090 kJ többletenergiára van szükség. Az ettől való eltéréseket az anya
zsírtartaléka és fizikai aktivitása határozza meg. Például a súlyvesztés megelőzéséhez a
gyengén táplált anyának kiadósabb étrendre van szüksége, mivel nem gyarapodott
megfelelően a terhesség alatt, s nincs elegendő zsírtartaléka.(A szoptatás népszerűsítése,
támogatása, elősegítése. Az WHO/UNICEF Közös állásfoglalása)
A szoptatás megemeli a folyadékigényt, mivel a tejképződéhez a szervezetnek
többletfolyadékra van szüksége. Igyon 6-8 pohár folyadékot naponta, ahogyan a természetes
szomjúságérzete diktálja. Ha a vizelete sötétsárga színű és kevés, Ön kevesebb folyadékot
iszik, mint amennyi szükséges. Fontos az is, hogy mit iszik. A víz és a nem édesített
gyümölcslé a legjobb választás.
A szegényes táplálkozás feszültséget és fáradságot okozhat, csökkenti a jó közérzetet és a
tejképződés csökkenéséhez vezethet. Alakítson ki vagy állítsa vissza a jó étkezési szokását.
Sok anya inkább naponta hatszor eszik kevesebbet, mint háromszor sokat. A helyes
táplálkozás és a többszöri étkezés megtérül. Egyen friss gyümölcsöt, salátát, zöldséget, húst,
sajtot, diót, halat. Kerülje a gyenge tápértékű ételeket, mint például az édességek, keksz,
cukorka stb.(Az anyatej mennyiségének növelése. LA LECHE LEAGUE
INTERNATIONAL)
A várandós anya célszerű, egészséges táplálkozása köztudottan már a fogamzás elött
kezdődik. Ennek jól ismert vonása a megnövelt folsavbevitel, ami ideálisan 400µg6nap
mennyiséget jelent, a vegetáriánusoknak emellett B12 –vitamin kiegészítésre is szükségük van.
A terhességi vashiány kockázata csökkenthető a vasbevitel rendezésével a megelőző
időszakban. Az egészséges testtömeg megtartása, elérése egészséges táplálkozással és
rendszeres testmozgással alapfeltétele számos terhességi kockázat elkerülésének: gesztációs
diabetes, nehéz szülés, gyermekkori elhízás, fejlődési rendellenesség, stb.
A várandósság idején ugyancsak az ajánlott, energia-beviteli ajánlások szerinti táplálkozás és
a rendszeres testmozgás tölti be a legfontosabb szerepet a megfelelő súlygyarapodási
ajánlások megtartásában, az első trimeszterben 140, a második- harmadikban 310, a szoptatás
idején 320-430 kcal többlet energiabevitel javasolt. A várandósság idején 10g/nap, a szoptatás
első 6 hónapja alatt 15, azután 12g/nap többlet fehérje-bevitelre van szükség. Az ásványi sók
közül a kalciumból, magnéziumból, cinkből 50%-kal több szükséges mind a várandós, mind a
szoptató anya számára, a vasból a terhesség idején 60%-kal, jódból 15%-kal, rézből 10%-kal
nagyobb bevitel javasolt, szoptatás idején pedig jódból 25, rézből mintegy 30 %-kal többre
van szükség. Az egyes vitaminokból szintén különböző mértékben – 10 – 50 %- kell többet
fogyasztani a várandóság és a szoptatás idején. (Táplálkozási ajánlások a várandós és szoptató
anyák részére Dr. Zajkás Gábor OÉTI)
|