Zsirra is szükségünk van!!
2008.07.31. 16:52
Még ma is sok gyerek fogyaszt nagyobb mennyiségben állati eredetű telített zsírt, mint telítetlen növényi zsiradékot.
ZSIRRA IS SZÜKSÉGÜNK VAN.
Még ma is sok gyerek fogyaszt nagyobb mennyiségben állati eredetű telített zsírt, mint telítetlen
növényi zsiradékot.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint is a táplálkozásban, így a gyermekkori
étrendben is előnyben kell részesíteni az egyszeresen és többszörösen telítetlen növényi
zsiradékokat: a növényi olajokat és a növényi olajokat tartalmazó élelmiszereket a telített - állati
- zsírokkal szemben.
Fontos tudnunk, a zsiradékra igenis szüksége van az emberi szervezetnek, ugyanígy a
fejlődésben levő gyermeknek is. Hasonlóan fontos a mérték, azaz a javasolt mennyiség betartása,
valamint lényeges még a telített és telítetlen zsírsavak aránya is.
A zsírok élettani jelentősége óriási szervezetünkben. Részt vesznek többek közt a sejthártya
felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, segítik a zsírban oldódó vitaminok
felszívódását is. Energiát szolgáltatnak, lényegesen többet, mint a szénhidrátok. A napi
energiaszükségletünk 30 százalékát a táplálékkal elfogyasztott zsírok kell, hogy fedezzék.
A zsírsavak különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok), a táplálékkal
kerülnek szervezetünkbe. Az idők során jelentősen változott az elfogyasztott zsírok mennyisége:
míg a kőkorszaki ember napi energiaszükséglete kb. 25 százalékát fedezte zsírral, napjainkra ez
sajnos kb. 35-40 százalékra nőtt.
A „jó" zsírok
A zsírokat különböző zsírsavak – telített, valamint telítetlen zsírsavak – alkotják, amelyeknek
más-más élettani szerepük van. Táplálkozási szakemberek az állati eredetű, telített zsírsavak
helyett növényi eredetű zsírsavakat javasolnak nagyobb arányban fogyasztani. Sajnos, mégis a
telített zsírsavakból fogyasztunk többet: az ideális arány 1:3 lenne (a telítetlenek javára),
manapság viszont 20:1-hez arány jellemző.
A telítetlen – tehát kedvezőbb élettani tulajdonságú – zsírok lehetnek egyszeresen vagy
többszörösen telítetlenek. A többszörösen telítetlenek közül kiemelt jelentőségű az omega-3
zsírsav, amelyben gazdag étrendet (lenmag, dió, mogyoró, repceolaj, tengeri halak vagy busa)
javasolnak az orvosok és a táplálkozástudományi szakemberek a kiegyensúlyozott étkezésben.
Az összes elfogyasztott ómega-3 zsírsav ideális mennyiségének biztosítására naponta szerepeljen
a gyermekek étrendjében növényi olajjal készült élelmiszer (pl. saláta) és hetente egy-két
alkalommal hal.
A 60g/nap összes zsiradékmennyiséget az állati és növényi eredetű élelmiszerek – húsok,
húskészítmények, tej- és tejtermékek, olajos magvak zsírtartalma – , valamint az ételkészítésre és
szendvicskenésre felhasznált növényi és állati eredetű zsiradékok együttese adja.
Zsírszegényen: mennyiség, minőség, főzési technikák
A gyermekek mindennapi étkezésében a zsiradék fogyasztás szempontjából, a hangsúly a
mennyiségen és a minőségen, a zsiradékok helyes arányú felhasználásán, valamint a főzési
technikák betartásán alapszik. Kenyérkenéshez inkább margarint, míg az ételek készítéséhez,
ízesítéséhez elsősorban növényi olajat (pl. repce vagy olívaolajat) használjunk, kerüljük az állati
eredetű zsiradékokban való sütést. Az olajban sütött ételeket mindig alaposan csöpögtessük le,
majd tegyük háztartási papír törlőkendőre, hogy az a maradék olajat is felszívja. Ételeinket
inkább pároljuk (különösen a zöldségféléket, hiszen így megőrzik frissességüket és vitamin
tartalmukat), alkalmazzunk egyéb zsírszegény konyhatechnológiákat, mivel a növényi
zsiradékok energiatartalma is jelentős.
A lehetőleg alacsony zsírtartalmú húsok mellett rendszeresen, legalább hetente egyszer – inkább
kétszer - kerüljön az asztalra többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag halféle is. Persze nem
fűszeres, csípős halászlét kell kínálnunk gyerekeinknek, hanem például a rostonsült filézett halat.
Az olajos szardíniáról is mindig csöpögtessük le az olajat, a hal húsa villával összetörve, kevés
citromlével ízesítve, pirítósra kenve, valószínűleg a gyerekeknek is ízleni fog. Krémes édesség,csokoládé helyett inkább telítetlen zsírsavakat tartalmazó, olajos magvakból készült, mézzel
édesített müzliszeleket adjunk tízóraira vagy uzsonnára.
Az egészséges táplálkozás alapjait gyermekkorban kell elsajátítani. A minta mi magunk
vagyunk, a mi étkezési szokásaink lesznek számukra mérvadóak később, felnőtt korukban is.
|