Reggeli nélkül az agy sem indul be!!!!
2008.09.02. 19:40
A magyarok jelentős része nem reggelizik, pedig reggeli nélkül az agy nem fog, egy csomó
betegség kockázata megnő és a munkaidő egy része is az energiapótlásra megy el!!!!!!
Reggeli nélkül az agy sem indul be
Kapcsándi Dóra, 2008. 08. 31., Forrás: [origo]
A magyarok jelentős része nem reggelizik, pedig reggeli nélkül az agy nem fog, egy csomó
betegség kockázata megnő és a munkaidő egy része is az energiapótlásra megy el. Volt olyan
idő Magyarországon is, amikor 8 óra helyett 9-kor kezdődött a munka, hogy nyugodtan fel
lehessen készülni a napra. Ma viszont már azért kell küzdeni, hogy meggyőzzék a gyerekeket:
a pörköltön túl is van élet.
"Aki reggel 8-ra jár dolgozni, 6-kor kel, 7-kor kelti a gyerekeit, hogy 8-ra beérjen mindenki az
iskolába és a munkahelyére. A reggeli kapkodásba nem fér bele a reggeli" - mondta az
[origo]-nak Huszár András gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének
(HGYE) elnöke. A helyzet tényleg nem túl jó. Egy tíz évvel ezelőtti, iskolások körében
végzett felmérés szerint akkor a gyerekek 25 százaléka nem reggelizett egyáltalán. Jelenleg
pedig a serdülő lányok 40 százaléka, a fiúk 32 százaléka nem eszik semmit reggel.
Huszár szerint Magyarországon ma nem divat a kényelmes reggelizés, pedig "az
emésztőrendszernek az a jó, ha egyenletesen étkezünk". A reggeli étkezés elhagyása növeli az
elhízás, a szív és érrendszeri betegségek, a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. A
gyerekeknél ez nem jellemző, a felnőtteknél viszont komoly gondot jelent, ha sok gyomorsav
keletkezik, de az étkezés kihagyása miatt nincs, ami megkösse. Ez esetben előbb-utóbb hasi
fájdalmak jelentkeznek, ami a későbbiekben gyomorfekélyhez vezethet.
Ráadásul - állítja Huszár - "reggel az emberek vércukra alacsony, és ez a szellemi kapacitásra
is kihat". Az iskolákban az első órán a gyerekek még nem tudnak koncentrálni, a felnőttek
pedig munkahelyükön az első órát inkább evéssel, kávézással töltik, mintsem tényleges
munkával. "Érdemes lenne emiatt átgondolni, hogy ne 8-kor, hanem 9-kor kezdődjön az
iskola és a munka egyaránt. A háború előtt is 9-kor nyitottak a hivatalok. Így mindenki még
otthon elintézné a reggelit, és utána hatékonyabb lenne" - jelentette ki az orvos.
Nem ismerik az ízeket a gyerekek
Bár a felnőttek 31 százaléka még mindig nem reggelizik, azért az ő körükben van némi
javulás e téren, a gyerekeket viszont nehéz meggyőzni - mondta a reggelizésről az [origo]-nak
Lőrinczné Losoncz Tímea dietetikus, táplálkozási szakember. Losoncz Tímea egyrészt a
családok anyagi helyzetét, másrészt a rossz szemléletet okolja a helyzetért. Miközben sokan
panaszkodnak arra, hogy egyre inkább elhízott a lakosság, és egyre több a túlsúlyos gyerek is,
a dietetikus szerint ezzel együtt a másik véglet, a kórosan sovány gyerekek száma is nőtt.
"A családok többnyire csak a hétvégén esznek rendesen otthon, de akkor is reggelinél inkább
a zsírosabb felvágott fogy, ebédre a tarhonya, a krumpli, a pörkölt még mindig nagyon
népszerű. A szülők sem igazán tudják, mit kellene adni a családnak, így a gyerekek sem
ismerkednek meg a különféle ízekkel. Az óvódában, iskolában ezek után hiába próbálkozunk,
nem eszik meg, amit adunk nekik, mert nem ismerik azokat az ételeket. Azt kell adni, amit
meg is eszik a gyerek, különben éhes marad, de közben az egészséges táplálkozásra is oda
kell figyelni" - mondott egy példát arra, mi nehezíti a helyzet megváltoztatását.
A felnőttek még mindig inkább befolyásolhatók. A dietetikus szerint a felnőttek körében az
úgynevezett menedzsertípusú emberek számítanak reménytelen esetnek. Ők azok, akik
állandó stresszben élnek, nem fordítanak elég időt az étkezésre. Gyakran szenvednek
gyomorpanasztól vagy gyomorfekélytől, nem mozognak eleget, és gyakran még dohányoznak
is.
Losoncz Tímea arra nem tudott példát mondani, hogy melyik ország étkezési szokásai
lehetnének követendőek, viszont mint megjegyezte, az egészségtelen étkezésekre számos
példa akad: szinte közhely, hogy az Egyesült Államokban rengeteg a túlsúlyos ember a rossz
táplálkozási szokások, a túlzott gyorséttermi, zsíros ételek miatt, de azt kevesen tudják, hogy
Japánt se érdemes példaképnek tekinteni. A japánok például Losoncz Tímea szerint reggelire
előszeretettel esznek rántottát vagy bablevest, ami szintén nem megfelelő.
A dietetikus szerint még mindig inkább az otthon reggelizők száma van túlsúlyban, egyre
többen vannak, akik az otthoni reggelizés helyett kávézókba, pékségekbe, büfékbe térnek be
reggelizni. Ma már sokféle hely közül lehet választani, de még mindig leginkább a pékségek
vezetnek. Sokan útközben térnek be egy-egy péksüteményért, kevesebben vannak, akik
beülnek egy kávéházba a reggeli péksüteményt és kávét elfogyasztani. Az sem ritka, hogy az
üzletemberek éttermekbe, kávézókba szervezik a reggeli értekezletet, így a tárgyalás mellett
enni is tudnak.
|